Pevná linka 313 512 420 Ředitel: +420 602 525 348 Účetní: +420 602 534 503
POKYNY PRO STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ v období šíření Covidové infekce VE ŠKOLNÍM ROCE 2021/2022.

. Výdej obědů v ŠJ: Při vstupu do jídelny si každý žák dezinfikuje ruce. Žáci dbají pokynů pracovníků jídelny. Pokrmy vydává personál u okénka, žák obdrží příbor, hlavní jídlo a polévku. Vzhledem k tomu, že každý příchozí do jídelny je povinen, si před vstupem do jídelny dezinfikovat ruce, může se na tomto základě sám obsloužit u pultu s nápoji. Po konzumaci oběda si žák odnese použité nádobí k okénku určenému k tomuto účelu. Oběd v první den nemoci je možné si odnést v jídlonosiči a vyzvednout pouze v době od 10:30 do 11:00. Strávník si může přidat veškeré přílohy (knedlíky, rýže, těstoviny, sladké pokrmy apod.). Dle možností školní jídelny si může přidat kompoty, zeleninové saláty a další potraviny, přídavek masa není možný. V průběhu výdeje obědů mají strávníci v nabídce vždy čistou vodu nebo čaj, džus, případně jiný nápoj.

Odnášení stravy mino jídelnu.

Pravidelné odnášení stravy v jídlonosiči není možné, z důvodu narušení teplotního řetězce a následného možného vzniku problémů.

Jídelníček


Jídelníček na Pondělí - 27.09.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Polévka kmínová s krutony, [1,9,12], ;maso dvou barev, rýže dušená, (1, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Polévka kmínová s krutony, [1,9,12], ;zapečené těstoviny s uzeninou [1,3,7,12], kapie, (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Polévka kmínová s krutony, [1,9,12], ;makové šišky z brambor. těsta maštěné máslíčkem [1,7], ovocný kompot, bílá káva, (1, 9, 12)
Jídelníček na Úterý - 28.09.2021
Oběd 2 -- Hlavní -- Státní svátek,
Jídelníček na Středa - 29.09.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Polévka hrachová s párkem [1,9,12], ;hovězí pečeně frankfurtská [1,7,12], houskové knedlíky domácí [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Polévka hrachová s párkem [1,9,12], ;bulgur rizoto se zeleninou a kuřecím masem [1,7], salátová okurka, (1, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Polévka hrachová s párkem [1,9], ;gnocchi se smetanovým špenátem [1,3,6,7], (1, 3, 6, 7, 9, 12)
Jídelníček na Čtvrtek - 30.09.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Zeleninová vývar se sýrovým kapáním [1,3,7,9,12], ;vepřové plecko na zelenině [1,12], těstoviny vařené [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Zeleninová vývar se sýrovým kapáním [1,3,7,9,12], ;krůtí prsa na rozmarýnu [1,12], šťouchané brambory s pažitkou [7], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Zeleninová vývar se sýrovým kapáním [1,3,7,9,12], ;fazolový kotlík , chléb [1,3,7], (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Pátek - 01.10.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Polévka pohanková s vejci [1,3], ;vepřové medailonky na bílém pepři [1,12], brambory opečené, rajče, (1, 3)
Oběd 2 -- Hlavní -- Polévka pohanková s vejci [1,3], ;kuřecí nudličky na kari [1,7,12], rýže jasmínová, (1, 3, 7, 12)
Jídelníček na Pondělí - 04.10.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Hrstková polévka [1,9], ;hovězí pečeně přírodní [1,12], kukuřice na másle, brambory vařené, (1, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Hrstková polévka [1,9], ;kantonské nudle s vepřového masa [1,3,6,12], (1, 3, 6, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Hrstková polévka [1,9], ;dukátové buchtičky s krémem [1,3,7,12], (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Úterý - 05.10.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Hovězí vývar s játrovou rýží [1,3,7,9,12], ;kuřecí plátek s anglickou slaninou a sýrem [1,7,12], brambory vařené, mrkvový salát, (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Hovězí vývar s játrovou rýží [1,3,7,9,12], ;těstoviny s tuňákem [1,3,12], mrkvový salát, (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Hovězí vývar s játrovou rýží [1,3,7,9,12], ;kapustové karbanátky [1,3], bramborová kaše [7], mrkvový salát, (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Středa - 06.10.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Drožďová polévka [1,3,7,9,12], ;bratislavské vepřové plecko [1,7,9], houskové knedlíky domácí [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Drožďová polévka [1,3,7,9,12], ;krůtí kostky na rozmarýnu [1,12], rýže jasmínová, (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Drožďová polévka [1,3,7,9,12], ;halušky se zelím a slaninou [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Čtvrtek - 07.10.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Zeleninový vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;moravský vrabec [1], bramborové knedlíky [1,3], špenát dušený [1,3], (1, 3, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Zeleninový vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;šoulet s vepřovým plátkem, salát z bílého zelí, (1, 3, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Zeleninový vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;těstoviny zapečené se zeleninou a žampiony [1,3,7], (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Pátek - 08.10.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Dršťková polévka ze soji [1,6,12], ;kuřecí prsa na paprice [1,7,12], těstoviny vařené [1,3], (1, 3, 6, 7, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Dršťková polévka ze soji [1,6,12], ;mletý řízek s nivou [1,3,7], šťouchané brambory s pažitkou [7], ledový salát, (1, 3, 6, 7, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Dršťková polévka ze soji [1,6,12], ;koprová omáčka [1,7,9], vejce vařené [3], houskové knedlíky s žemlí [1,3,7], (1, 3, 6, 7, 9, 12)

Alergeny

Od 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 11699/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.

Tato nová právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyksytují nějaké konkrétní alergeny).

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti (alergie) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to snad ani není možné. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat.

Jakým způsobem bude naše školní jídelna informovat strávníka o obsahu alergenů v pokrmech?

Seznam očíslovaných alergenů v bude vyvěšen na nástěnce ve školní jídelně, vždy vedle aktuálního jídelníčku a za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku budou číselně označeny alergeny.

Velikosti porcí pro strávníky

Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování.

Příklady váhy porcí:

Přírodní (vepřové, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš), masová směs, apod.

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 6 dkg 3,8 dkg
11-14 let 7 dkg 4,2 dkg
15-18 let, dospělí 8 dkg 5,1 dkg

Rybí filé, přírodní

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 10 dkg 7,5 dkg
11-14 let 10 dkg 7,5 dkg
15-18 let, dospělí 10 dkg 7,5 dkg

Mleté maso (sekaná, čevapčiči, karbanátek)

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 5 dkg 5,5 dkg
11-14 let 6 dkg 6 dkg
15-18 let, dospělí 7 dkg 6,5 dkg

Smažený řízek

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 6 dkg 7,2 dkg
11-14 let 7 dkg 8,4 dkg
15-18 let, dospělí 8 dkg 9,6 dkg

Houskové, bramborové knedlíky

Věk Hotová porce
7-10 let 140 g
11-14 let 160 g
15-18 let, dospělí 200 g

Rýže

Věk Hotová porce
7-10 let 145 g
11-14 let 165 g
15-18 let, dospělí 185 g