Pevná linka 313 512 420 Ředitel: +420 602 525 348 Účetní: +420 602 534 503
POKYNY PRO STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ v období šíření Covidové infekce VE ŠKOLNÍM ROCE 2021/2022.

UPOZORNĚNÍ

Od 1.11.2021 mají i školní jídelny povinnost kontrolovat OTN ( očkování, testování, prodělání nemoci) cizích strávníků při vstupu do provozovny.

Při vstupu do naší jídelny je nutné nosit ochranu úst a nosu mimo konzumaci.

Při distanční výuce lze odebírat obědy do jídlonosičů v době od :

10,30 - 11,00 hod. v jídelně

11,00 - 13,00 hod. v suterénu školní jídelny  -  vchod průjezdem z hlavní silnice

 

 

Výdej obědů v ŠJ: Při vstupu do jídelny si každý žák dezinfikuje ruce. Žáci dbají pokynů pracovníků jídelny. Pokrmy vydává personál u okénka, žák obdrží příbor, hlavní jídlo a polévku. Vzhledem k tomu, že každý příchozí do jídelny je povinen, si před vstupem do jídelny dezinfikovat ruce, může se na tomto základě sám obsloužit u pultu s nápoji. Po konzumaci oběda si žák odnese použité nádobí k okénku určenému k tomuto účelu. Oběd v první den nemoci je možné si odnést v jídlonosiči a vyzvednout pouze v době od 10:30 do 11:00. Strávník si může přidat veškeré přílohy (knedlíky, rýže, těstoviny, sladké pokrmy apod.). Dle možností školní jídelny si může přidat kompoty, zeleninové saláty a další potraviny, přídavek masa není možný. V průběhu výdeje obědů mají strávníci v nabídce vždy čistou vodu nebo čaj, džus, případně jiný nápoj.

Odnášení stravy mino jídelnu.

Pravidelné odnášení stravy v jídlonosiči není možné, z důvodu narušení teplotního řetězce a následného možného vzniku problémů.

Jídelníček


Jídelníček na Středa - 01.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Krupicová polévka s vejci [1,3,9,12], ;masové koule v rajčatové omáčce [1,3,9], těstoviny vařené [1,3], (1, 3, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Krupicová polévka s vejci [1,3,9,12], ;rybí prsty smažené [1,3,7,10], bramborová kaše [7], strouhaná mrkvička, (1, 3, 7, 9, 10, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Krupicová polévka s vejci [1,3,9,12], ;mexické fazole, pečivo [1,3,6,7,11], (1, 3, 6, 7, 9, 11, 12)
Jídelníček na Čtvrtek - 02.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Hovězí vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;vepřový plátek po znojemsku [1], rýže dušená, (1, 3, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Hovězí vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;těstovinový salát se zeleninou a tuňákem [1,3], (1, 3, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Hovězí vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;houskové knedlíky polévané jahodovou omáčkou [1,3,7], (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Pátek - 03.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Dršťková polévka ze soji [1,6,12], ;kuřecí špalíček a-lá bažant [1], bramborové knedlíky [1,3], (1, 3, 6, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Dršťková polévka ze soji [1,6,12], ;špagety s vepřovým masem a rajčaty [1,3,7], (1, 3, 6, 7, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Dršťková polévka ze soji [1,6,12], ;smetanové brambory zapečené se sýrem [7], nakládané kukuřičky, (1, 6, 7, 12)
Jídelníček na Pondělí - 06.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Dýňová polévka [7,12], ;vepřové plecko na zelenině [1,9], těstoviny vařené [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Dýňová polévka [7,12], ;kuřecí nudličky na kari [1,6,7,12], rýže jasmínová, (1, 6, 7, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Dýňová polévka [7,12], ;krupicová kaše s kakaem [1,6,7], ovocný kompot, káva mléčná [1,7], (1, 6, 7, 12)
Jídelníček na Úterý - 07.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Slepičí vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;hovězí maso na pepři [1], celozrnné houskové knedlíky [1,3,6,7,11], (1, 3, 6, 7, 9, 11, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Slepičí vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;sekaná pečeně [1], brambory šťouchané s jarní cibulkou, okurka sterilovaná, (1, 3, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Slepičí vývar s těstovinou [1,3,9,12], ;milánské špagety s luštěninovou směsí a sýrem [1,3,7,8], (1, 3, 7, 8, 9, 12)
Jídelníček na Středa - 08.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Rajčatová polévka [1,3,9,12], ;vepřové maso po cikánsku [1], těstoviny vařené [1,3], (1, 3, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Rajčatová polévka [1,3,9,12], ;rybí file na másle s citronem [4,7], bramborová kaše [7], okurkový salát, (1, 3, 4, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Rajčatová polévka [1,3,9,12], ;francouzské brambory [3,7], okurkový salát, (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Čtvrtek - 09.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Hovězí vývar se šunkovým kapáním [1,3,7,9], ;vepřové kostky na kmíně [1], rýže dušená, (1, 3, 7, 9)
Oběd 2 -- Hlavní -- Hovězí vývar se šunkovým kapáním [1,3,7,9], ;masová haše [1,3,7], brambory vařené, zelný salát, (1, 3, 7, 9)
Oběd 3 -- Hlavní -- Hovězí vývar se šunkovým kapáním [1,3,7,9], ;bramborové knedlíky s cibulkou [1,3], zelný salát, (1, 3, 7, 9)
Jídelníček na Pátek - 10.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Pórková polévka [1], ;hovězí gulaš [1,12], těstoviny vařené [1,3], (1, 3, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Pórková polévka [1], ;krůtí prsa na rozmarýnu [1,12], brambory šťouchané s pažitkou, (1, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Pórková polévka [1], ;dukátové buchtičky s krémem [1,3,7,12], kakao Nesquik [7], (1, 3, 7, 12)
Jídelníček na Pondělí - 13.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Gulášová polévka [1,12], ;vepřové maso v mrkvi [1], brambory vařené, (1, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Gulášová polévka [1,12], ;kuřecí roláda [1,9], rýže dušená, (1, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Gulášová polévka [1,12], ;bramborové knedlíky s cibulkou [1,3], okurka sterilovaná, (1, 3, 12)
Jídelníček na Úterý - 14.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Zeleninový vývar se strouháním [1,3,7,9,12], ;štěpánská hovězí pečeně [1,3], celozrnné houskové knedlíky [1,3,6,7,11], (1, 3, 6, 7, 9, 11, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Zeleninový vývar se strouháním [1,3,7,9,12], ;vinná klobása, bramborová kaše [7], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Zeleninový vývar se strouháním [1,3,7,9,12], ;halušky z bylinkového těsta [1,3,7,12], (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Středa - 15.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Hrachová polévka s krutony [1], ;kuřecí maso po čínsku, rýže dušená, (1)
Oběd 2 -- Hlavní -- Hrachová polévka s krutony [1], ;zapečené těstoviny s uzeninou [1,3,7], strouhaná mrkvička, (1, 3, 7)
Oběd 3 -- Hlavní -- Hrachová polévka s krutony [1], ;šišky z kynutého těsta [1,3,7], granko [6,7], (1, 3, 6, 7)
Jídelníček na Čtvrtek - 16.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Drožďová polévka [1,3,7,9,12], ;moravský vrabec [1], bramborové knedlíky [1,3], špenát dušený [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Drožďová polévka [1,3,7,9,12], ;kuřecí marinovaný plátek [12], čočka na přírodní způsob [1], ledový salát, (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Drožďová polévka [1,3,7,9,12], ;zeleninové rizoto se sýrem [7], rajče, (1, 3, 7, 9, 12)
Jídelníček na Pátek - 17.12.2021
Oběd 1 -- Hlavní -- Hovězí vývar s játrovou rýží [1,3,7,9,12], ;kuřecí řízek smažený [1,3,7], bramborový salát [3,7,9], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 2 -- Hlavní -- Hovězí vývar s játrovou rýží [1,3,7,9,12], ;studentské špagety [1,3], (1, 3, 7, 9, 12)
Oběd 3 -- Hlavní -- Hovězí vývar s játrovou rýží [1,3,7,9,12], ;houbový kuba [1,12], nakládaná cibulka, (1, 3, 7, 9, 12)

Alergeny

Od 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 11699/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.

Tato nová právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyksytují nějaké konkrétní alergeny).

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti (alergie) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to snad ani není možné. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat.

Jakým způsobem bude naše školní jídelna informovat strávníka o obsahu alergenů v pokrmech?

Seznam očíslovaných alergenů v bude vyvěšen na nástěnce ve školní jídelně, vždy vedle aktuálního jídelníčku a za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku budou číselně označeny alergeny.

Velikosti porcí pro strávníky

Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování.

Příklady váhy porcí:

Přírodní (vepřové, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš), masová směs, apod.

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 6 dkg 3,8 dkg
11-14 let 7 dkg 4,2 dkg
15-18 let, dospělí 8 dkg 5,1 dkg

Rybí filé, přírodní

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 10 dkg 7,5 dkg
11-14 let 10 dkg 7,5 dkg
15-18 let, dospělí 10 dkg 7,5 dkg

Mleté maso (sekaná, čevapčiči, karbanátek)

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 5 dkg 5,5 dkg
11-14 let 6 dkg 6 dkg
15-18 let, dospělí 7 dkg 6,5 dkg

Smažený řízek

Věk Syrová porce Hotová porce
7-10 let 6 dkg 7,2 dkg
11-14 let 7 dkg 8,4 dkg
15-18 let, dospělí 8 dkg 9,6 dkg

Houskové, bramborové knedlíky

Věk Hotová porce
7-10 let 140 g
11-14 let 160 g
15-18 let, dospělí 200 g

Rýže

Věk Hotová porce
7-10 let 145 g
11-14 let 165 g
15-18 let, dospělí 185 g